Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Η ΒΕΛΓΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1830 ΚΑΙ Η ΠΙΘΑΝΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΒΕΛΓΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ



Η ΒΕΛΓΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1830 ΚΑΙ Η ΠΙΘΑΝΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΒΕΛΓΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ
Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ

Ως γνωστόν, η Βελγική Επανάσταση ξεκίνησε το 1830, μετά από μία ένωση των γερμανόφωνων Φλαμανδών, καθώς και των γαλλόφωνων Βαλλόνων (οι δύο αυτοί λαοί από κοινού ονομάζονται Βέλγοι), κατά της τότε Ολλανδικής κυριαρχίας της χώρας τους.
Μέχρι τότε τα δύο αυτά κράτη, αποτελούσαν το βασίλειο των Ενωμένων Επαρχιών, το οποίο είχε ιδρυθεί το 1815 από τους νικητές του Ναπολέοντα, με σκοπό τόσο την παρεμπόδιση της επέκτασης της Γαλλίας στα γερμανικά εδάφη του Ρήνου, όσο και για την παρεμπόδιση προσάρτησης των γαλλόφωνων βελγικών περιοχών από τους Γάλλους.
Οι Άγγλοι, πρωτοστάτησαν στην ίδρυση του κράτους αυτού, όχι μόνο για την μείωση της ισχύς των Γάλλων, αλλά και για την αποτροπή κατάληψης των εμπορικών λιμανιών της περιοχής με τα οποία είχαν ισχυρά εμπορικά και οικονομικά συμφέροντα (Φλάνδρα, Αμβέρσα, Άμστερνταμ), αλλά και μέσω των οποίων θα γίνονταν εφικτή μία στρατιωτική εισβολή στην Αγγλία (λόγω της κοντινής τους  απόστασης).
Ο ρόλος επομένως αυτού του κράτους, ήταν να είναι ουσιαστικά ένα κράτος-μαξιλάρι-φραγμός των Γάλλων.
Ο μοναρχικός Ολλανδικός οίκος της Οράγγης, είχε στενούς συμμαχικούς, φιλικούς, πολιτικούς αλλά και οικονομικούς δεσμούς με το Αγγλικό Στέμμα (Όταν όμως η φιλία αυτή έσπασε, «έσπασε» και το κράτος των Ενωμένων Επαρχιών). 
Εκ πρώτης όψεως, στο κράτος των Ενωμένων Επαρχιών, δεν φαίνονταν πως οι Φλαμανδοί και οι Βαλλόνοι (δηλαδή οι Βέλγοι), θα μπορούσαν ποτέ να ενωθούν από κοινού κατά των Ολλανδών:
Οι μεν Βαλλόνοι ήταν καθολικοί, υπέρ του ενεργού ρόλου του κλήρου τους στην δημόσια παιδεία και στην κοινωνία και συντηρητικοί.
Οι δε Φλαμανδοί ήταν προτεστάντες, αντικληρικαλιστές, κατά του ενεργού ρόλου του κλήρου τους στην δημόσια παιδεία και στην κοινωνία και φιλελεύθεροι.


Παρόλες αυτές τις αντιθέσεις των δύο αυτών εθνοτήτων, η αδιαλλαξία και η καταπίεση των Ολλανδών προς αυτές, τις ώθησαν να συνενωθούν και να συμμαχήσουν από κοινού κατά του αδιάλλακτου Ολλανδού μονάρχη. 
Η δε καθολική Φλάνδρα, αντιπαθούσε την προτεσταντική διακυβέρνηση της περιοχής από τον οίκο της Οράγγης.
Παράλληλα, αν και η Ολλανδοί ήταν πληθυσμιακή μειοψηφία σε σχέση με τους Βέλγους (2,5 εκατομμύρια έναντι 3,5 εκατομμύριων), κατείχαν την απολυτή πλειοψηφία στις εκλογικές έδρες, λόγω του εκλογικού νόμου που ίσχυε (τον οποίο ποτέ δεν δέχτηκαν να αλλάξουν), ενώ κατείχαν και την πλειοψηφία των δημόσιων πολιτικών θέσεων της χώρας. 
Παράλληλα, οι Βέλγοι ήταν περισσότερο προοδευμένοι εμπορικά και βιομηχανικά, σε σχέση με τους Ολλανδούς (ήταν κυρίως αστοί και έμποροι), και είχαν αναπτύξει ισχυρά οικονομικά συμφέροντα με την Αγγλία.
Αυτοί, αν και ήθελαν να έχουν πρόσβαση και στην Ολλανδική αγορά, δεν ήταν επίσης διατεθειμένοι να χάσουν τα κέρδη τους με την Μεγάλη Βρετάνια, λόγω των προστατευτικών οικονομικών μέτρων που ήθελε να εφαρμόσει ο Ολλανδικός θρόνος.
Το ίδιο έτος, υπήρχε τεράστια ανεργία στους εργάτες, ενώ και οι σοδειές των χωρικών καταστράφηκαν ολοσχερώς, κάτι που έριξε τις αγροτικές μάζες του Βελγίου σε απόγνωση.
Όλα αυτά συντέλεσαν στην Επανάσταση του 1830 στο Βέλγιο, καθώς και στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από τους επαναστάτες τις 4 Οκτωβρίου του 1830.
Ο βασιλιάς Γουλιέλμος ο Α’ των Κάτω Χωρών, προσπάθησε να καταστείλει την εξέγερση και ζήτησε την βοήθεια των άλλων μεγάλων δυνάμεων της Ευρώπης. Ο Τσάρος της Ρωσίας και ο βασιλιάς της Πρωσίας, συμφώνησαν καταρχήν.
[Ο Τσάρος υποσχέθηκε να αποστείλει ως βοήθεια 60.000 Ρώσους στρατιώτες και οι Πρώσοι ένα ισχυρό στρατιωτικό σώμα.
Όμως την ίδια περίοδο, ξέσπασε, με την παρακίνηση και της Αγγλίας, Πολωνική εξέγερση κατά της Ρωσικής κυριαρχίας τα έτη 1830-1831, και οι Ρώσοι αναγκάστηκαν να αποστείλουν 170.000 στρατιώτες κατά 80.000 Πολωνών, και δεν μπόρεσαν τελικά λόγω αυτής να βοηθήσουν τους Ολλανδούς].


Ο Γάλλος βασιλιάς Λουδοβίκος-Φίλιππος υποστήριξε τους Βέλγους επαναστάτες, με υστερόβουλο σκοπό να προσαρτήσει το γαλλόφωνο βαλλονικό τμήμα του Βελγίου, κάτι που δεν έπραξε λόγω της αντίδρασης των άλλων Μεγάλων Δυνάμεων.
Τελικά, συμβιβάζεται με την διάλυση του εχθρικού για την Γαλλία κράτους των Ενωμένων Επαρχιών, το οποίο παύει να έχει πια τον ρόλο-κράτους-φραγμού για την επέκταση της Γαλλίας.
Τελικά, εκλέγεται μετά την τελική ανεξαρτησία του κράτους αυτού (λόγω της πίεσης των Μεγάλων δυνάμεων στην Ολλανδία) στον θρόνο του Βελγίου, ο Λεοπόλδος του Σαξονικού Κοβούργου.
Τον 21ο αιώνα, παρατηρείται μία άνοδος των Φλαμανδών εθνικιστών στο Βέλγιο, οι οποίοι αυτή την φορά, αντί να είναι σύμμαχοι με τους Βαλλόνους, επιθυμούν, όπως τον καιρό της ανεξαρτησίας τους από τους Ολλανδούς, την ανεξαρτησία τους, σε μία αντιστροφή των ρόλων του επικυρίαρχου και του επαναστάτη αυτή την φορά (οι Ολλανδοί και ο βασιλιάς τους έναντι Φλαμανδών-Βαλλόνων-[Βέλγων] τότε, οι Βαλλόνοι και ο βασιλιάς του Βελγίου έναντι Φλαμανδών σήμερα).   
Στις μέρες μας, πολλές μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ-Ρωσία-Αγγλία), θέλουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση αυτή (της ύπαρξης αυτονομιστικών κινημάτων-Ισπανία-https://www.efsyn.gr/arthro/i-katalonia-pros-tis-kalpes-o-rahoi-pros-tin-ektropi, http://corfiatiko.blogspot.gr/2017/09/blog-post_570.html, http://www.zougla.gr/kosmos/article/tin-pi8ani-aneksartisia-tis-katalonias-prin-to-2020-proevlepe-paleoteri-ek8esi-tis-amerikanikis-kivernisis), προκείμενου να επιτύχουν την διάλυση της εχθρικής προς αυτούς (και γερμανοκρατούμενης συνάμα- http://www.triklopodia.gr/%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CF%80%CE%B7-%CE%BA/, http://tvxs.gr/news/eyropi-eop/i-maxi-gia-tis-sfaires-epirrois-stin-eyropaiki-enosi) ΕΕ.
Η Γαλλία, θέλει να κατακτήσει όπως παλαιότερα το γαλλόφωνο βελγικό τμήμα του Βελγίου (την Βαλλονία). 


Η Γερμανία, από την πλευρά της θέλει την διάσπαση του εχθρικού για την ίδια (και συμμαχικό για την εχθρική για αυτή χώρα της Αγγλίας, πολιτικά και οικονομικά) κράτους του Βελγίου, αλλά συνάμα και άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών, ανταγωνιστικών για την ιδιά (π.χ. την Ισπανία μέσω Βάσκων και της Καταλονίας, την Γαλλία μέσω της Κορσικής και της Βρετάνης, την Ιταλία μέσω της Σαρδηνίας και της Λομβαρδίας, την Αγγλία μέσω της Σκοτίας, της Ουαλίας και της Ιρλανδίας κ.λ.π.).
Κάτι που δείχνει, πως για άλλη μία φορά οι αγώνες των ευρωπαϊκών εθνών για ανεξαρτησία, θα γίνουν για άλλη μια φορά, βορά στις ακόρεστες φιλοδοξίες και τα γεωπολιτικά συμφέροντα όλων των Μεγάλων κρατών της Ευρωπαϊκής (και όχι μόνο) Ηπείρου (http://www.pentapostagma.gr/2017/09/%ce%b2%cf%8c%ce%bc%ce%b2%ce%b1-%cf%84%cf%81%ce%b1%ce%bc%cf%80-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b9%cf%83%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%af%ce%b1-%ce%b8%ce%b1-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%b1.html, http://www.drachmoula.com/2017/09/exit.html, http://www.triklopodia.gr/katalonia-antio-ispania-antio-europi/), κάτι που πιθανώς θα οδηγήσει για άλλη μία φορά την Ευρώπη σε σύγκρουση και τον υπόλοιπο κόσμο στο απόλυτο χάος.
[ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥ ΑΓΑΠΗΤΟ ΦΙΛΟ ΚΑΙ ΜΕΝΤΟΡΑ ΜΟΥ GREEK SPIRIT, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΜΕ ΠΕΡΙΕΒΑΛΛΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΟΡΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΥΠΕΡΟΧΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΤΟΥ HELLENIC SUNRISE].


ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΝΕΑ 


Την ίδια περίοδο παράλληλα, σε όλες τις χώρες του πρώην Άξονα, έχουμε είτε εκλογές, είτε προετοιμάζονται εκλογικές αναμέτρησες.
Στην Αυστρία συμβαίνει ακριβώς το ίδιο (http://www.euro2day.gr/news/highlights/article-news/1567152/aystria-mahh-sththos-me-sththos-anamesa-ston-sosialdhmokrath-kagkelario-kai-ton-ypex-ypopshfio-toy-laikoy-kommatos.html), ενώ δεν αποκλείονται εκλογές το φθινόπωρο αυτό σε Ιαπωνία (http://www.zougla.gr/kosmos/article/iaponia-o-ampe-eksetazi-to-endexomeno-proron-eklogon-ton-oktovrio).
Το μόνο βέβαιο είναι, ότι δεν πρόκειται να πλήξουμε καθόλου αυτό το φθινόπωρο σε σχέση με σημαντικά εκλογικά αποτελέσματα σε σημαντικές χώρες της ΕΕ.
Γενικά ακραίες «πολιτικές (και όχι μόνο) τάσεις», είναι πολύ της «μόδας» τελευταία (http://www.iefimerida.gr/news/361787/neonazi-dieisdyoyn-stis-enoples-dynameis-vretanias-germanias-kai-ipa)!!!
Η δε Τουρκία την ίδια περίοδο «αγχώνεται υπαρξιακά» με την κατάσταση στην Μέση Ανατολή-(http://www.defence-point.gr/news/tourkia-se-nevriki-krisi-ektos-mesis-anatolis-mireos-o-erntogan, http://www.triklopodia.gr/%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CF%85%CF%84%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%88%CE%AE%CF%86%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1-%CE%B8%CE%B1-%CE%BA/), αφού τυχόν πιθανές  ανεξαρτησίες κρατών στην περιοχή (http://www.tribune.gr/world/news/article/389404/assyrii-theloun-anexartito-kratos-sta-edafi-tou-irak-araves-diaprattoun-ethnokatharsi.html), θα «βάλουν» παρόμοιες ιδέες σε δικές της ενωτικές ή θρησκευτικές μειονότητες (π.χ. Κούρδους ή Αλεβίτες), κάτι αν συμβεί θα την οδηγήσει πιθανώς σε αποτελέσματα και καταστάσεις «παλιών κάλων εποχών» (http://www.zougla.gr/kosmos/article/stratiotika-praksikopimata-mia-palia-istoria-gia-tin-tourkia).


Αν σε αυτά προστεθεί και η μάχη για τον έλεγχο του αναξιοποίητου ορυκτού πλούτου της Βορείας Κορέας (http://www.rizopoulospost.com/o-ploutos-twn-trisekatommyriwn-dolariwn-pou-den-mporei-na-ekmetelftei-h-voreia-korea/), τα χαριτωμένα χαρακτηριστικά ενός συνεχώς ανερχόμενου και απειλητικού ισλάμ (http://www.triklopodia.gr/%cf%80%cf%8c%cf%84%ce%b5-%ce%b8%ce%b1-%ce%be%ce%b5%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9-%ce%b7-%cf%84%ce%b6%ce%b9%cf%87%ce%ac%ce%bd%cf%84-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4/, http://www.triklopodia.gr/islam-einai-thriskeia-eirinis-anoxis-agapis-einai-thriskeia-ipotagis-polemou/, http://corfiatiko.blogspot.gr/2017/09/blog-post_857.html, http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2017/09/blog-post_538.html), καθώς και διάφορες πρόσφατες και συνάμα ενδιαφέρουσες ιστορικές ανακαλύψεις (http://fanpage.gr/viral/perierga/131-sokaristika-mistiria-pou-i-epistimi-echi-kataferi-na-lisi-dite-ti-pragmatika-simveni-sto-trigono-ton-vermoudon/), το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται να πλήξουμε!!!!
[Θα πρέπει δε να αναφέρουμε, πως στην πρόσφατη Ισλαμική Διάσκεψη, κατά την 44η Σύνοδο της στην Ακτή Ελεφαντοστού, τον Ιούλιο του 2017, με τις αποφάσεις της, αποφάσισε να παρέμβει με εχθρικό τόπο στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας και να δημοσιεύσει μία ειδική ενότητα, που αφορά τάχα την καταπίεση της «τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης» και τον «μουσουλμανικό πληθυσμό της Δωδεκάνησου».
Θα πρέπει να τονίσουμε, ότι δεν είναι η πρώτη φορά, που ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης εκδίδει ψήφισμα για την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, αλλά έχει ενδιαφέρον πλέον ότι εκτός της σαφούς αναφοράς σε «μουσουλμανικό πληθυσμό Δωδεκάνησου», ζητά παράλληλα και μέτρα και για τους «μουσουλμάνους που ζουν στην Ελλάδα»].

 
 

 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου