Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

376-480 Μ.Χ. 1914-2017 Μ.Χ. Η ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΙΘΑΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΡΩΜΑΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΑΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΔΥΜΑΜΗΣ

376-480 Μ.Χ. 1914-2017 Μ.Χ. Η ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΠΙΘΑΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΡΩΜΑΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΑΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΔΥΜΑΜΗΣ

Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ
13-12-2015
Είναι γνωστό ότι το 376 μ.Χ. έγινε η πρώτη είσοδος-εισβολή του γερμανικής καταγωγής λαού των Γότθων στα εδάφη της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας τόσο για να σωθούν αυτοί από την φονική και καταστροφική μάστιγα όσο και την τρομακτική πίεση των Ούννων, όσο και την διάθεση μερικών από τους φυλάρχους τους, να εισέλθουν στην Αυτοκρατορία για λεηλασίες, καταλήψεις εδαφών και πλιάτσικο.
Η πρώτη αυτή εισβολή  γερμανικών λαών στην Αυτοκρατορία (όπως και η δεύτερη πιο σημαντική που ακολούθησε το 406 μ.Χ.), σηματοδότησε μία σειρά εισβολών και άλλων γερμανικών λαών που ακολούθησαν αυτή (ιδιαίτερα μετά την ήττα των Βυζαντινών υπό την ηγεσία του Ουάλλη στην Ανδριανούπολη το 378 μ.Χ.). Σαν συνέπεια αυτών των εισβολών μετά από εκατό χρόνια τις 4 Σεπτεμβρίου του 476 μ.Χ μετά την εκθρόνιση του τελευταίου Δυτικού Ρωμαίου Αυτοκράτορα Ρωμύλου Αυγουστύλου από τον βάρβαρο γερμανό φύλαρχο Οδάκραο ή κατ΄ άλλους μετά την δολοφονία του προκατόχου στον θρόνο του Ρωμύλου Αυγουστύλου Ιούλιο και εξόριστου Αυτοκράτορα Ιούλιου Νέπωτα το 480 μ.Χ. η Ρωμαική Αυτοκρατορία φτάνει στην οριστική πτώση και τέλος της.

Η πτώση αυτή οφείλεται σε πολλά αίτια, όπως αυτά αναλυτικά αναφέρονται στην παρακάτω διεύθυνση (http://bitzimbardi.blogspot.gr/2014/05/blog-post_29.html).  Συγκεκριμένα τον 4ο και 5ο αιώνα μ.Χ., μετακινούμενοι πληθυσμοί από την Κεντρική Ασία άρχισαν να μεταναστεύουν από την πατρίδα τους και να προκαλέσουν σημαντικές καταστροφές σε όλη την ευρασιατική ήπειρο. Μία από αυτές τις ομάδες ήταν οι Ούννοι, οι οποίοι έφτασαν στην Ευρώπη περίπου 370 μ.Χ.
 Η άφιξη των Ούννων στην Ευρώπη προκάλεσε μια μεγάλη ακούσια κίνηση των γερμανικών λαών, οι οποίοι αιώνες νωρίτερα, είχαν μετακινηθεί κάτω από τη Σκανδιναβία και είχαν εγκατασταθεί στις βόρειες παρυφές της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Αυτοί  οι Γερμανικοί λαοί ήταν υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους και να εισχωρήσουν στον κόσμο της Μεσογείου, μερικές φορές εγκαταστάθηκαν ειρηνικά, αλλά πολλές φορές λεηλάτησαν ρωμαϊκές πόλεις και έγιναν ακόμα και μισθοφόροι για  να υπερασπίσουν ρωμαϊκές πόλεις ενάντια σε άλλους βάρβαρους εισβολείς.
Οι Βησιγότθοι ήταν μία από τις πρώτες ομάδες που έφθασαν, και εισέβαλαν στα Βαλκάνια το 376 μ.Χ., ενώ στην συνέχεια  νίκησαν ένα μεγάλο ρωμαϊκό στρατό στη μάχη της Αδριανούπολης το 378 μ.Χ. Ύστερα μετανάστευσαν στην Ιταλία και λεηλάτησαν την Ρώμη το 410 μ.Χ., και τέλος, ίδρυσαν ένα Βασίλειο στον τομέα της Ακουιτανίας το 418 μ.Χ.

Και άλλες γερμανικές ομάδες ακολούθησαν σύντομα, όπως οι Βάνδαλοι οι οποίοι σάρωσαν την Δυτική Ευρώπη και την Αφρική, όπου κατέκτησαν την Καρχηδόνα και καθιέρωσαν ένα βασίλειο εκεί το 429 μ.Χ., ενώ το 455 μ.Χ. λεηλάτησαν ακόμα και την ίδια την Ρώμη. Οι γερμανικές εισβολές ήταν αμείλικτες, οι Άγγλοι και οι Σάξονες εισέβαλαν στην Βρετανία και ανάγκασαν τους Ρωμαίους να εγκαταλείψουν το νησί το 410 μ.Χ., οι Φράγκοι ανέλαβαν τον έλεγχο της Γαλατίας, και τέλος το 488 μ.Χ. οι Οστρογότθοι κατέκτησαν την Ιταλία (αναλυτικά οι εισβολές αυτές και η εξέλιξη της πτώσης της Ρώμης φαίνονται και στα παλαιότερα άρθρα μου http://hellenicsunrise.blogspot.gr/2015/07/400-2015-update.html#more, http://hellenicsunrise.blogspot.gr/2015/07/blog-post_47.html,  http://hellenicsunrise.blogspot.gr/2015/02/11-2011.html και http://hellenicsunrise.blogspot.gr/2015/04/20.html).
Το δυτικό μέρος,  έχανε ταχύτατα την μία μετά την άλλη τις επαρχίες του (Φράγκοι στην βόρειο Γαλλία, Βησιγότθοι στη νότιο Γαλλία και στην Ισπανία, Οστρογότθοι στην Ιλλυρία, Βάνδαλοι στην Αφρική, Άγγλοι, Σάξονες και Ιούτοι στη Βρετανία). Η λεηλασία της Ρώμης  το 410 μ.Χ., καθώς και η επέλαση των Βανδάλων στην Αφρική έδωσε στης γερμανικές ορδές (γοτθικές φυλές, Βάνδαλους, Σάξωνες) να αναλάβουν υψηλές θέσεις και προνόμια στο εσωτερικό του δυτικού ρωμαϊκού κράτους όπως ο Βάνδαλος αρχιστράτηγος Στιλίχων καθώς και ο Οδόακρος, αρχηγός βαρβάρων μισθοφόρων  στην υπηρεσία της Ρώμης, ο οποίος τελικά το 476 μ.Χ. καθαίρεσε των Ρωμύλο Αυγουστύλο.

Ουσιαστικά μετά το 461 μ.Χ., η Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κυβερνήθηκε από σκιώδεις αυτοκράτορες που είχαν έδρα τη Ραβέννα και κηδεμονεύονταν από Γερμανούς στρατηγούς. Ο αξιωματούχος Ορέστης, ο οποίος είχε υπηρετήσει στην αυλή του Αττίλα, αντικατέστησε τον αυτοκράτορα Ιούλιο Νέπωτα με τον γιο του Ρωμύλο Αυγουστύλο (476).
Το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Αυτοκρατορίας, με εξαίρεση την Ιταλία και μερικές περιφερειακές περιοχές, είχε ήδη περάσει στην κυριαρχία των Γερμανών βασιλέων. Μία εξέγερση του στρατού έθεσε τέρμα στην εξουσία του Ορέστη. Ο Οδόακρος, ο οποίος ανήκε στο φύλο των Σκίρων, καθαίρεσε τον Ρωμύλο και με τη σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου αναγορεύθηκε rex, δηλαδή βασιλιάς (476).
Ο αυτοκράτορας Ζήνων της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας,  δεν μπορούσε παρά να δεχθεί την αλλαγή εξουσίας στην Ιταλία, θεωρούσε όμως τον Οδόακρο ως σφετεριστή και περίμενε να παρουσιασθεί μια ευκαιρία για την ανατροπή του. Την ευκαιρία αυτή του την προσέφεραν οι Οστρογότθοι (αυτός ήταν που τους «έπεισε» να «μεταναστεύσουν» στην Ιταλία το 488 μ.Χ., για να ρίξουν τον σφετεριστή και να επανακαταλάβουν τα εδάφη αυτά στο όνομα της Αυτοκρατορίας).
Από το 500 μ.Χ., η Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία δεν υπήρχε πια, έχει αντικατασταθεί από μια σειρά γερμανικών βασιλείων. Αλλά η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ήταν ακόμα άθικτη και επέζησε για τα επόμενα χίλια χρόνια με το όνομα: η Βυζαντινή Αυτοκρατορία.
Αντίστοιχα στην σύγχρονη εποχή το 1914, ξεκίνησε μία νέα εισβολή των γερμανών στην επικράτεια της Ευρώπης, με σκοπό όπως τότε την κατάκτηση της και την οριστική υποδούλωση της σε αυτούς.  Αυτή η «νέα εισβολή» είχε δύο πολύ σημαντικές φάσεις, όπως και η πρώτη, αυτές του 1914-1918 και αυτές του 1939-1945. Αυτές είχαν σαν αποτέλεσμα την αρχή της παρακμής της Ευρώπης σαν παγκόσμια δύναμη συνολικά και την ανάδειξη στην θέση της των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ. Αλλά και μετά το τέλος αυτών δεν υπήρξε ουσιαστικά διακοπή της πίεσης των γερμανών για την προσπάθεια τους για την επίτευξη παγκόσμιας ηγεμονίας.
Στον Ψυχρό Πόλεμο, μέλη τους συνεργάστηκαν τόσο με την Δύση (ΗΠΑ), όσο και την Ανατολή (ΕΣΣΔ), πολλά μέλη τους (επιστήμονες, στρατιωτικοί, πράκτορες, οικονομικοί πράκτορες, βασανιστές) κατέφυγαν τόσο στις ΗΠΑ, όσο και την ΕΣΣΔ και χρησιμοποιήθηκαν από αυτούς (μόνο στην Δυτική Γερμανία το 55% των υπαλλήλων της ήταν πρώην Ναζί ενώ ακόμα και στην Ανατολική κομμουνιστική Γερμανία έφτανε το 30% σύμφωνα με πρόσφατα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα), ίδρυσαν εγκληματικά δίκτυα (όπως η ODESSA), και συνέλαβαν καθοριστικά στην ίδρυση της ΕΟΚ (τώρα ΕΕ), αφού οι περισσότεροι ιδρυτές της ήταν ναζί (http://olympia.gr/2013/04/29/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%85%CF%88%CE%B7-%CE%BF%CE%B9-%CE%B9%CE%B4%CF%81%CF%85%CF%84%CE%AD%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%87%CF%81%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%B4%CF%8C%CF%84%CE%B5/ και http://gekoudi.blogspot.gr/p/blog-page_4165.html).
Αλλά και στην πρόσφατη εποχή η «νέα εισβολή των βαρβάρων» συνεχίζεται μετά την προσπάθεια της Μέρκελ να «αλώσει» όλη την ΕΕ, με μνημόνια και την καταπιεστική οικονομική, κοινωνική και γενικότερη γεωπολιτική πολιτική της . Αυτό έχει σαν συνέπεια σήμερα, όπως και τότε την άνοδο αντιβαρβαρικών (αντιευρωπαϊκών, αντιμεταναστευτικών και αντιισλαμιστών σήμερα) πολιτικών στην περιοχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας τότε (και ΕΕ σήμερα), λόγω της γερμανικής καταπίεσης, της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και της επιδοτούμενης από Κατάρ και Σαουδική Αραβία, εισβολής των ισλαμιστών λαθρομεταναστών  στα εδάφη της ΕΕ. Και μάλιστα όχι μόνο  σε χώρες που κανείς θα περίμενε ότι λογικά αυτό θα συμβεί (http://www.iefimerida.gr/news/236718/synehis-anodos-ton-akrodexion-kommaton-stin-eyropi-se-poies-hores-anevainoyn-epikindyna) αλλά ακόμα και στην ίδια την Γερμανία, όπου σημειώνουν ακόμα και εκεί εκρηκτική άνοδο (http://www.rizopoulospost.com/h-germanikh-akrodeksia-megalwnei-kai-dikaiwnei-ton-gkramsi/)!!!
Βλέπουμε λοιπόν ότι όπως τότε, το 376 μ.Χ. η εισβολή των γερμανών γότθων σηματοδότησε τα γεγονότα που λίγο μετά από 100 σηματοδότησαν την οριστική παρακμή και πτώση της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας , έτσι και στην εποχή μας η εισβολή γερμανών το 1914, σηματοδότησε την πιθανή αρχή της καταστροφής της ΕΕ στις μέρες μας (σημάδι των οποίων είναι και η μεγάλη δημοσκοπική άνοδος της Λεπέν στις εκλογές της Γαλλίας το 2015, αλλά και των Ciudadanos και των Podemos στις εκλογές του ίδιου έτους στην Ισπανία, παράλληλα με το πιθανό δημοψήφισμα για παραμονή ή όχι στην ΕΕ στην Μεγάλη Βρετανία το 2016), η οποία θα οδηγήσει όπως και τότε στην διάλυση μίας βίαιης, καταπιεστικής, και αντεθνικής κοινωνικοπολιτικής και οικονομικής ολιγαρχίας και στην ανάδειξη ενός νέου γεωπολιτικού περιβάλλοντος, πάντα μέσα από πόνο δάκρυα και αίμα, αλλά και αναμενόμενο αφού είναι γνωστό ότι «η βία είναι η μαμή της ιστορίας», και πάντα «το βαθύτερο (πνευματικό, οικονομικό και πολιτικό) σκοτάδι βρίσκεται λίγο πριν την (Ελληνική κυρίως αλλά όχι μόνο) Αυγή». Και σιγά, σιγά η Αυγή αυτή πλησιάζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου