Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΙΣΣΟΡΟΠΙΑΣ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΕΣΤΦΑΛΛΙΑ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΙΣΣΟΡΟΠΙΑΣ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΕΣΤΦΑΛΛΙΑ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

                                                           
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Europe_map_1648.PNG 
 Γράφει ο Αλώπηξ
 5-7-2015
Το σημερινό διεθνές πολιτικό σύστημα έχει τις απαρχές του στην Ειρήνη της Βεστφαλίας του 1648,  την συνθήκη η οποία τερμάτισε τον Τριακονταετή πόλεμο. Με τη συνθήκη αυτή έλαβαν τέλος οι θρησκευτικοί πόλεμοι στην Ευρώπη. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τον σχηματισμό πολλών κρατών που καθένα από αυτά ασκούσε αυτόνομη πολιτική.
Συχνά όμως κάποιο έθνος γινόταν πιο ισχυρό από τα άλλα, και αυτά προκειμένου να το αντιμετωπίσουν νικηφόρα και να φέρουν την ισορροπία δημιουργούσαν συμμαχίες που επιτύγχαναν αυτό τον σκοπό. Έτσι συνέβη σε πολλούς πολέμους στην Ευρώπη και πάντα συγκέντρωνε τις λιγότερο ισχυρές χώρες κατά της πιο μεγάλης και ισχυρής.
Επί του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου ΙΔ, διεξήχθη ο πόλεμος της Ισπανικής Διαδοχής ήταν μείζων μία ευρωπαϊκή σύγκρουση που ξεκίνησε με το θάνατο του τελευταίου βασιλιά της Ισπανίας,  μεταξύ της  Μεγάλης Βρετανίας και της Αυστροουγγαρίας κατά της Γαλλίας και της Ισπανίας και οδήγησε στην αποδυνάμωση του βασιλείου της Γαλλίας.
Ο Πόλεμος της Αυστριακής διαδοχής διεξήχθη μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας, της Πρωσίας,  της Γαλλίας, και της Ισπανίας κατά της Αυστροουγγαρίας και κατέληξε στην διατήρηση της Αυστροουγγαρίας, αν  και με θυσίες, καθώς και του  Οίκου των Αψβούργων.
Ο Επταετής Πόλεμος ήταν μία ένοπλη σύγκρουση μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας  και της Πρωσίας έναντι της  Ρωσίας, της Γαλλίας, της  Αυστροουγγαρίας και της Ισπανίας, η οποία έλαβε χώρα στις Ηπείρους της Ευρώπης, της Αμερικής, της Ασίας και της Αφρικής και οδήγησε στην τελική νίκη των δύο πρώτων δυνάμεων.
Οι Ναπολεόντειοι Πόλεμοι και οι πόλεμοι της Γαλλικής Επανάστασης ήταν μια σειρά πολέμων που κηρύχτηκαν ενάντια στην αυτοκρατορία του Ναπολέοντα.  Σύμμαχοι κατά των  Γάλλων ήταν Ρωσία,  η Μεγάλη Βρετανία , η Αυστροουγγαρία , η Ισπανία και  η Πρωσία. Οι πόλεμοι αυτοί είχαν ως αποτέλεσμα την ήττα της  Γαλλίας και την άνοδο του εθνικισμού στην Γερμανία και την Ιταλία.
Ο Κριμαϊκός Πόλεμος υπήρξε η ένοπλη σύγκρουση μεταξύ  της Ρωσίας  και των συμμαχικών δυνάμεων της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας,  της Σαρδηνίας και της Τουρκίας. Η σύρραξη αυτή  είχε σαν αποτέλεσμα την ήττα της Ρωσίας και την διατήρηση της ακεραιότητας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν μια γενικευμένη σύγκρουση των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων. Οι δυνάμεις της Αντάντ (ΟΙ ΗΠΑ, η  Ρωσία,  η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Ιαπωνία,  η Ιταλία και η Κίνα) νίκησαν τις Κεντρικές Δυνάμεις  (Γερμανία, Αυστροουγγαρία) και οδήγησαν σε τεράστιες αλλαγές στον χάρτη της Ευρώπης και την αρχή της έναρξης του Μεσοπολέμου.
Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν η πιο εκτεταμένη σύγκρουση στην ιστορία. ΟΙ ΗΠΑ, η  ΕΣΣΔ,  η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και η Κίνα συμμάχησαν προκειμένου να υποτάξουν την επιθετική συμμαχία του Άξονα, δηλαδή της Γερμανίας, της Ιαπωνίας και της Ιταλίας. Τελικό αποτέλεσμα ήταν η ήττα κατάρρευση του Άξονα και η αρχή του Ψυχρού Πόλεμου, εξαιτίας τoυ ανταγωνισμού των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης για την παγκόσμια κυριαρχία.
Ο Ψυχρός Πόλεμος ήταν ο ιδεολογικός και οικονομικός αγώνας μεταξύ των δυο υπερδυνάμεων ΕΣΣΔ και ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ προκειμένου να επικρατήσουν έναντι της ΕΣΣΔ, την οποία θεωρούσαν πολύ ισχυρή συμμάχησαν με άλλα ισχυρά έθνη προκειμένου να την ανταγωνιστούν. Τα πιο ισχυρά ήταν η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Δυτική Γερμανία, η Ιαπωνία και κατά τα μέσα του Ψυχρού πολέμου και με την Κίνα, προκειμένου να απομονώσει την ΕΣΣΔ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και το τέλος της αυτοκρατορίας της και του Ψυχρού πολέμου μετά το 1989.
Στην εποχή μας οι ΗΠΑ προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν συνασπισμό στο πολιτικό επίπεδο κατά της Ρωσίας μαζί με τις χώρες της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γερμανίας και της η Ιαπωνίας, ενώ στο οικονομικό μία συμμαχία των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας,  της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας κατά της Γερμανίας ενώ σε στρατιωτικό επίπεδο μέσω ΝΑΤΟ (Είναι άλλωστε γνωστή και η φράση που έλεγε ο Χενρι Κίσινγκερ για τον μεγαλύτερο εν ύπαρξη σήμερα πολιτικοστρατιωτικό οργανισμό, το ΝΑΤΟ: «σκοπός του ΝΑΤΟ είναι να κρατά τις ΗΠΑ μέσα στην Ευρώπη, την Ρωσία έξω και την Γερμανία κάτω»). Οι προσπάθειες τους είναι πιθανό ότι θα έχουν διφορούμενα αποτελέσματα, αφού δεν είναι πάντα δυνατό να είσαι ταυτόχρονα σύμμαχος και αντίπαλος της ίδιας χώρας. Σε κάθε περίπτωση το μέλλον θα δείξει την αξία αυτής της πολιτικής των ΗΠΑ και αν αυτή θα μπορέσει να διατηρήσει την ηγεμονία της στον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου