Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΩΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ, Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΟΧΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΩΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ, Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΟΧΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ


                                                                    Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ

Ιδρυτής του τάγματος των Ασσασινών ήταν ο Χασάν-ι-Σαμπάχ. Αυτός ίδρυσε το τάγμα αυτό με σκοπό την προώθηση των σιιτών. Συγκρότησε ένα στρατό από φανατικούς οπαδούς, με σκοπό την εξαπόλυση μιας τρομοκρατικών ενεργειών κατά των Σουνιτών.
Το 1090 οι Ασασίνοι κατέλαβαν το φρούριο Αλαμούτ το οποίο έγινε το κυριότερο φρούριο τους. Επίσης εγκαταστάθηκαν σε κάστρα στη βόρεια Συρία. Για έναν αιώνα και πλέον, το τάγμα των Ασασίνων σκόρπιζε το φόβο στη Μέση Ανατολή, με θύματά τους να είναι κυρίως θρησκευτικοί και πολιτικοί ηγέτες τόσο των μουσουλμάνων, όσο και των Χριστιανών.
Τον 13ο αιώνα, οι Μογγόλοι επιδρομείς εξολόθρευαν τους Ασασίνους στην Περσίας και όλα τα κάστρα τους καθώς επίσης και το φρούριο τους Αλαμούτ. Την ίδια περίπου περίοδο και συγκεκριμένα το 1265, ο Αιγύπτιος σουλτάνος Μπαϊμπάρς υπέταξε και αυτός μετά από εκστρατεία τους Ασασίνους της Συρίας. 

Στην σύγχρονη εποχή η Μουσουλμανική Αδελφότητα ιδρύθηκε το 1928 από τον Χασάν Αλ Μπάνα .Σύμφωνα με αυτόν το Ισλάμ έπρεπε να έχει τον κύριο ρόλο σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής και επίσης έπρεπε άμεσα να επαναεγκαθιδρύθεί το Ισλαμικό Χαλιφάτο σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο και αμέσως ύστερα και σε όλo τον υπόλοιπο κόσμο. Επίσης έπρεπε να ανατρέπουν όλες οι μη ισλαμικές κυβερνήσεις και να αντικατασταθούν από ισλαμικές.


Για τον σκοπό αυτό ο Χασάν Αλ Μπάνα χρησιμοποίησε βίαια μέσα. Έτσι το 1948 η αδελφότητα δολοφόνησε τον πρωθυπουργό Μαχμούντ Φαχμί και για αυτό τον λόγο η κυβέρνηση απαγόρευσε την λειτουργία της και αργότερα ο Μπάνα εκτελέστηκε. Το 1981 η οργάνωση αυτή κατάφερε να δολοφονήσει και τον τότε πρόεδρο της Αιγύπτου Σαντάτ.


Η αδελφότητα έχει επίσης απεριόριστη οικονομική υποστήριξη από την Σαουδική Αραβία και το Κατάρ. Το 2011 κατάφερε ύστερα από υποκινουμένη από το εξωτερικό εξέγερση να πάρει την εξουσία, να επιβάλει τον ισλαμικό νόμο, και προσπάθησε να ξαναδοκιμάσει να αντιπαρατεθεί η Αίγυπτος με το Ισραήλ, αλλά η τυραννική εξουσία της έστρεψε λαό και στρατό εναντίον της, με αποτέλεσμα να πέσει από την εξουσία από τον νέο ηγέτη της Αιγύπτου Σίσι.


H γνωστή τρομοκρατική ισλαμική οργάνωση Αλ Κάιντα ιδρύθηκε το 1989, από τον Μπιν Λάντεν. Αποτελεί ένα διεθνές τρομοκρατικό δίκτυο με πολυπληθή μέλη διάφορων εθνικοτήτων. Θεωρείται υπεύθυνη για πολλές τρομοκρατικές ενέργειες στην Ανατολή και την Δύση, και κυρίως για την επίθεση στις ΗΠΑ στην Νέα Υόρκη την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. 


Το 2011 ο ηγέτης της αναφέρθηκε ότι εκτελέστηκε από Αμερικανικές δυνάμεις στο Πακιστάν και αντικαταστάθηκε από τον υπαρχηγό του Αλ Ζαουάχρι. Έκτοτε η οργάνωση αυτή έχει αποδυναμωθεί και αντικαταστάθηκε από την ακόμα πιο εξτρεμιστική (και πρώην παρακλάδι της) οργάνωση της ISIS. 

Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) είναι μία τρομοκρατική ισλαμική και στρατιωτική οργάνωση στο έδαφος του Ιράκ και της Συρίας. Το 2014 ανακήρυξε την ίδρυση χαλιφάτου, ορίζοντας χαλίφη τον ηγέτη της Αμπού Μπακρ Μπαγκντάντι. Στόχος της είναι η περαιτέρω εξάπλωση στον Λίβανο, την Ιορδανία, την Παλαιστίνη, το Κουβέιτ, την Τουρκία και γενικότερα σε όλο τον ισλαμικό κόσμο. Τώρα τα σχέδια της είναι να εγκαθιδρυθούν ισλαμικά καθεστώτα σε όλα τα κράτη της Μέσης Ανατολής και μόλις γίνει αυτό, να εισβάλει είτε στο Ισραήλ, είτε στην Ευρώπη, την Κίνα ή την Ινδία, σύμφωνα με τα σχέδια των χρηματοδοτών τους Κατάρ και Σαουδικής Αραβίας.

Συμπερασματικά θα μπορούσε να πει κανείς ότι τρομοκρατικές ισλαμικές οργανώσεις ιδρύθηκαν από πολύ παλιά στο ισλάμ, έσπειραν τον τρόμο για κάποιο διάστημα και ύστερα καταστάλθηκαν βίαια και άγρια πρώτα από τους Μογγόλους και ύστερα από τους Αιγυπτίους. Στην εποχή μας ίσως οι ΗΠΑ να μπορούσαν να καταστείλουν την ISIS (κάτι όμως που δεν θεωρείται πιθανό διότι αυτοί ουσιαστικά την δημιούργησαν) και μόνο η επερχόμενες εισβολές των Ρώσων και των Κινέζων στην Μέση Ανατολή, τόσο για στρατηγικούς, γεωπολιτικούς, λόγους εσωτερικής ασφαλείας και για τους ορυκτούς πόρους και το νερό, θα μπορούσαν να επιτύχουν όπως και οι Μογγόλοι (χρησιμοποιώντας ίδιους πιθανώς τρόπους με την Μογγολική ορδή) πριν από αυτούς την πλήρη εξάλειψη αυτής της απειλής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου