Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΣΤΟΝ ΨΥΧΡΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΣΤΟΝ ΨΥΧΡΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ


                                                                                 Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ

Είναι ευρύτερα γνωστό ότι η Αμερική είχε από παλιά σχέσεις με την ισλαμική τρομοκρατία και κυρίως με την  Αλ Κάιντα. Χρησιμοποιήθηκε αυτή η οργάνωση στο παρελθόν με σκοπό την κατάκτηση και τον έλεγχο των πετρελαϊκών  κοιτασμάτων της Μέσης Ανατολής, την εξάλειψη της επιρροής του Ιράν στην Μέση Ανατολή καθώς και για να απειλούν  το μαλακό "υπογάστριο" της τότε Σοβιετικής Ένωσης (ΕΣΣΔ), τόσο τον Καύκασο όσο και την Κεντρική Ασία.

Η συμμαχία αυτή συνέβη κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Τότε η Αμερική θεωρούσε το ισλάμ ως σύμμαχο στον κοινό αγώνα κατά της Σοβιετικής Ένωσης.
Η CIA χρησιμοποίησε το ισλάμ για να αντικρούσει την ΕΣΣΔ, καθώς και για να εμποδίσει την εξάπλωση της κομμουνιστικής ιδεολογίας και καθεστώτων στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο.
Για τον λόγο αυτό τροφοδότησε τους ισλαμιστές και τους Μουτζαχεντίν την δεκαετία του 1980 στην διάρκεια του επιθετικού και κατακτητικού πολέμου της ΕΣΣΔ στο Αφγανιστάν. Χρηματοδότησε  επίσης τότε και την Αλ Κάιντα από κοινού με τους Σαουδάραβες, με σκοπό να αναγκάσουν τους Σοβιετικούς να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν.
Κατά τους Σοβιετικούς ισχυρισμούς η εισβολή στο Αφγανιστάν ήταν αμυντική ενέργεια με σκοπό την προστασία της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά στην πραγματικότητα όμως στόχος ήταν οι πετρελαιοπηγές του Περσικού Κόλπου, κάτι το οποίο θα ήταν καταστροφικό για τις ΗΠΑ και την γενικότερα την Δύση που  θα βρισκόταν υπό την άμεση οικονομική εξάρτηση των Σοβιετικών, αν αυτοί καταλάμβαναν τις  πετρελαιοπηγές  της Μέσης Ανατολής, κάτι το οποίο δεν μπορούσε να γίνει σε καμία περίπτωση αποδεκτό.
Για αυτό τον λόγο οι ΗΠΑ βοήθησαν τους ισλαμιστές στο Αφγανιστάν, το οποίο εξελίχθηκε στο  Βιετνάμ  των Σοβιετικών, οι οποίοι υπέστησαν παράλληλα και σοβαρές  στρατιωτικές, πολιτικές και οικονομικές απώλειες και μέσα σε μία δεκαετία από την εισβολή, αναγκάστηκε η ΕΣΣΔ να υποχωρήσει ταπεινωμένη από την χώρα αυτή.
Παράλληλα την ίδια περίπου περίοδο με την Σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν, στην κατεχόμενη από τους Σοβιετικούς Ευρώπη και συγκεκριμένα ένα χρόνο νωρίτερα το 1978 εκλέχτηκε ο πρώτος μη-ιταλός Πάπας (με την ενεργή βοήθεια και υποστήριξη των ΗΠΑ) μετά από 455 χρόνια, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β, ο οποίος υπήρξε πολέμιος του κομμουνισμού.

Ο Πάπας  αυτός ήταν από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και συγκεκριμένα από όταν ανέλαβε καρδινάλιος Κρακοβίας το 1967, εξαιρετικά δραστήριος και ήρθε εξαρχής σε αναμέτρησή του με το κομμουνιστικό καθεστώς της Πολωνίας.  Ήταν υπεύθυνος για διαμαρτυρίες για παραβιάσεις θρησκευτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και  είχε εξαιρετική ρητορική δεινότητα. 
Ως Πάπας διαδραμάτισε καίριο ρόλο τα χρόνια του Ψυχρού πολέμου και όπως ο τελευταίος ηγέτης της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ είπε: «όλα όσα συνέβησαν στην Ανατολική Ευρώπη θα ήταν αδύνατα χωρίς την παρουσία αυτού του Πάπα». Αυτό συνέβη διότι ο Πάπας υποστήριξε τα κατεχόμενα από τους σοβιετικούς καθολικά κράτη του συμφώνου της Βαρσοβίας να επαναστατήσουν κατά της  Σοβιετικής καταπίεσης και  υποστήριξε ενεργά τα κινήματα των καθολικών ακτιβιστών Λεχ Βαλέσα και Πάβελ σε Πολώνια και Τσεχοσλοβακία και βοήθησε σημαντικά στην τελική επικράτηση τους, με αποτέλεσμα αυτά να γίνουν  παράδειγμα για τα υπόλοιπα κομμουνιστικά κράτη της περιοχής, τα οποία σύντομα ακολούθησαν το παράδειγμα τους και εκδίωξαν τις τυραννικές κομμουνιστικές μειοψηφίες που τα κυβερνούσαν.
Έτσι η Καθολική Εκκλησία εξήλθε νικήτρια από τον Ψυχρό πόλεμο, φυσικά και με την αμέριστη συνεργασία και υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, που είχαν κάθε λόγο να υποστηρίζουν μία τέτοια πολιτική.  Μετά από λίγο από την διπλή πίεση (ισλάμ στο νότο και καθολικές εξεγέρσεις στην Ευρώπη με παράλληλη πίεση των ΗΠΑ και των σύμμαχων τους) η ΕΣΣΔ κατέρρευσε και οι ΗΠΑ κέρδισαν με τους συμμάχους τους τον Ψυχρό πόλεμο.
Στην σύγχρονη εποχή η Αμερική υποστηρίζει στην Μέση Ανατολή το Ισλαμικό κράτος, που είναι πρώην παράρτημα της Αλ Κάιντα, με σκοπό και πάλι την κατάκτηση και τον έλεγχο των πετρελαϊκών  κοιτασμάτων της Μέσης Ανατολής, την εξάλειψη της επιρροής του Ιράν στην περιοχή, καθώς και για να απειλούν  το μαλακό "υπογάστριο" της Ρωσίας,  τόσο τον Καύκασο όσο και την Κεντρική Ασία, υποστηρίζοντας τους ισλαμιστές και τις τρομοκρατικές επιθέσεις τους τόσο στην Τσετσενία, όσο και σε άλλα ρωσικά εδάφη.
Παράλληλα στην περιοχή της Ουκρανίας υποστηρίζουν την καθολική μειονότητα της Δύσης στην επανάσταση που έλαβε χώρα κατά της νόμιμης φιλορωσικής κυβέρνησης με την ευγενική χορηγία και υποστήριξη του τωρινού Πάπα της Ρώμης Φραγκίσκου (που και αυτός εκλέχτηκε με την ενεργή βοήθεια και υποστήριξη των ΗΠΑ και ο οποίος κάνει ότι και οι φανταστικοί συνάδελφοι του, Υψηλός Σπουργίτης, κόκκινος Αρχιερέας Μπενέρο, Μελισάνδρη και Αρχιερέας του Υγρού στοιχείου Άερον στην σειρά Game of Thrones, δηλαδή ότι όπως αυτοί παριστάνουν υποκριτικά τους ταπεινούς, τους ήρεμους, τους βοηθητικούς, τους μεγαλόψυχους και τους ευγενείς, μέχρι να μπορέσουν να πάρουν την απόλυτη δύναμη στα χέρια τους και τότε ρίξουν την μάσκα της ευσέβειας και δείξουν το πραγματικό, φανατικό, βίαιο και ανηλεές πρόσωπο τους και κυνηγήσουν με άγριους διωγμούς τους αντιπάλους τους, το ίδιο πλάνο και δρόμο ακολουθεί και ο τωρινός Πάπα της Ρώμης Φραγκίσκος) μέσω των τεράστιων γιγαντοοθονών που είχαν στηθεί και καλούσαν τον κόσμο σε συμμετοχή στο πραξικόπημα κατά της νόμιμης κυβέρνησης του.
Έτσι φαίνεται ότι για μία ακόμα φορά οι ΗΠΑ συμμαχούν με το ισλάμ στον κοινό αγώνα κατά της Ρωσίας και χρησιμοποιούν τα κοινά συμφέροντα τους με τον Πάπα, προκειμένου μέσω της συμμαχίας και της από κοινού συνεργασία τους να καταφέρουν ακόμα μία φορά μέσω μίας διπλής πίεσης (ισλάμ στο νότο και καθολικές εξεγέρσεις στην Ουκρανία και όλες τις φιλορωσικές χώρες με παράλληλη πίεση των ΗΠΑ και των σύμμαχων τους) η Ρωσία να καταρρεύσει άλλη μία φορά και οι ΗΠΑ να κερδίσουν μαζί με τους συμμάχους τους τον νέο αυτό Ψυχρό πόλεμο.

Φυσικά τώρα οι καταστάσεις είναι διαφορετικές από τότε, ο πρόεδρος της Ρωσίας Πούτιν γνωρίζει το παρελθόν και δεν είναι πρόθυμος να ξανακάνει τα ίδια λάθη, και το πιθανότερο είναι όλες αυτές οι στρατηγικές τους να τους γυρίσουν μπούμερανγκ, ειδικά στην περίπτωση που η Ρωσία δεν κάτσει να κοιτά παθητικά τις πράξεις των εχθρών της, αλλά με μεγάλη δύναμη και αυτοπεποίθηση αντιδράσει στρατιωτικά σε αυτές και προχωρήσει σε μία εισβολή στην Ουκρανία και την Μέση Ανατολή, η οποία θα αποσταθεροποιήσει το διεθνές σύστημα και επιφέρει την ολική κατάρρευση των συμμάχων των ΗΠΑ, της Δύσης και του Πάπα στο έδαφος της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου