Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΩΝ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΤΑ ΤΑ ΕΤΗ 2016 ΚΑΙ 2017



ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΩΝ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΤΑ ΤΑ ΕΤΗ 2016 ΚΑΙ 2017
Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ

Ως γνωστόν, την Κυριακή που μας πέρασε (22 Οκτωβρίου 2017), ολοκληρώθηκαν στην ΕΕ και στον κόσμο οι σημαντικότερες εκλογικές αναμετρήσεις και δημοψηφίσματα, τα οποία εκτός των χωρών που αυτά πραγματοποιήθηκαν, είχαν σημαντική επιρροή και στα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης και του κόσμου.
Με αυτά, φαίνεται να κλείνει για φέτος (τουλάχιστον με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα), ο σημαντικός αυτός κύκλος εκλογικών αναμετρήσεων και δημοψηφισμάτων (http://www.triklopodia.gr/%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%bb%cf%85%cf%83%ce%b7-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b5%ce%ba%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%ba%cf%89%ce%bd-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%bc%ce%b5%cf%84%cf%81%ce%b7%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-%cf%83/, http://www.triklopodia.gr/%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%bb%cf%85%cf%83%ce%b7-%cf%84%cf%89%ce%bd-%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%84%ce%b5%cf%81%cf%89%ce%bd-%ce%b5%ce%ba%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%ba%cf%89/), στα οποία (αλλά και στην διαμόρφωση των αποτελεσμάτων τους), πολλές φορές, αναμείχτηκαν και ξένες εκτός από τις εγχώριες πολίτικες δυνάμεις.
Η αρχή, έγινε με το Brexit (στις 23 Ιουνίου 2016), όταν παρά τους ποικίλους εκβιασμούς και πιέσεις στους Βρετανούς (εντόπιες ή ξένες), αυτοί, ψήφισαν πλειοψηφικά την έξοδο από την ΕΕ, διαψεύδοντας πλήρως τις στημένες δημοσκοπήσεις (κατά του Brexit), προτιμώντας να επιλέξουν (και ορθά) το συμφέρον της πατρίδας τους (έναν νέο πατριωτισμό), καθώς και την ανεξαρτησία τους, αντί να γίνουν δούλοι της ΕΕ των Γερμανών.
[Είχε προηγηθεί τις 18 Σεπτεμβρίου του 2014, το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, όπου επικράτησε το «όχι» (με σχεδόν 55%), μετά από συνέχεις εκβιασμούς στους Σκωτσέζους ψηφοφόρους από ΕΕ και Βρετάνια, για οικονομική καταστροφή, άμεση αποχώρηση της Σκωτίας από την ΕΕ και απομόνωση, αν ψήφιζαν υπέρ της ανεξαρτησίας.


Οι περισσότεροι φοβήθηκαν και ψήφισαν «όχι» (αντί τον πατριωτισμό και την ανεξαρτησία, βάζοντας πρώτα τυχόν οικονομικά αντί των εθνικών τους συμφερόντων), ενώ η ΕΕ (δηλαδή οι Γερμανοί), πίστεψαν ότι οι ίδιοι εκβιασμοί θα έπιαναν και στο δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην ΕΕ, κάτι που τελικά τους γύρισε μπούμερανγκ.
Τώρα, όμως, εν έτει 2017, οι Σκωτσέζοι, μετά το Brexit, και την ούτως ή άλλως πια έξοδο τους από την ΕΕ που φοβόταν (μιας και είναι και αυτοί, για την ώρα τουλάχιστον, μέρος της Μεγάλης Βρετανίας), σκέφτονται να κάνουν ένα καινούργιο δημοψήφισμα, με θέμα και πάλι την οριστική ή μη, ανεξαρτησία της χώρας τους, από την Μεγάλη Βρετάνια (http://www.tovima.gr/world/article/?aid=906719)].
Στην συνέχεια, ακολούθησε το ίδιο έτος η σαρωτική εκλογή του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ (8 Νοεμβρίου 2016), όπου και αυτός, πάρα τον τεράστιο πόλεμο λάσπης, την προπαγάνδα και το κλίμα τρομοκρατίας, κατάφερε να διαψεύσει πλήρως τις στημένες δημοσκοπήσεις εναντίον του, ενώ (και) οι Αμερικανοί, προτίμησαν να ψηφίσουν έναν πατριώτη υποψήφιο (κατ’ άλλους ακροδεξιό), αντί να ψηφίσουν την κύρια υποψήφια της οικονομικής ολιγαρχίας των ΗΠΑ.
[Νωρίτερα, είχαν προηγηθεί οι προεδρικές εκλογές στην Αυστρία, όπου ο πρώτος γύρος τους (όπου προκρίθηκαν ο ακροδεξιος Χόφερ και ο πράσινος Μπελέν στον δεύτερο), ο οποίος πραγματοποιήθηκε  στις 24 Απριλίου του 2016.
Ο δεύτερος γύρος, πραγματοποιήθηκε στις 22 Μαΐου του 2016, αλλά το αποτέλεσμα του, ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο, έπειτα από την προσφυγή του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας για εκλογικές παρατυπίες, η οποία και έγινε δεκτή.
Ο δεύτερος επαναληπτικός γύρος, ακολούθησε στις 4 Δεκεμβρίου του 2016, όπου μόνο η μαζική συσπείρωση όλων των κομμάτων πίσω από την προεδρική υποψηφιότητα του Μπελέν, του επέτρεψε να εκλεγεί τελικά πρόεδρος της Αυστρίας αντί του Χόφερ.
Παρόλα αυτά, το ποσοστό του ακροδεξιού υποψηφίου ήταν ιδιαίτερα υψηλό (47% έναντι 53% του αντιπάλου του), κάτι που έδειχνε καθαρά την ραγδαία εκλογική άνοδο της ακροδεξιάς και του ευρωσκεπτικισμού στην χώρα αυτή].
Ταυτόχρονα και η ήττα του Ρέντσι στο δημοψήφισμα για το σύνταγμα της Ιταλίας (υπέρ του «ναι» είχε ταχτεί και πάλι η ΕΕ και οι Γερμανοί), στις 5 Δεκέμβριου του 2016 (60% υπερ. του «όχι»), όπου ο Ιταλικός λαός, υπερψήφισε το «όχι», το οποίο πρότειναν όλοι οι ευρωσκεπτικιστές αντίπαλοι του (η Λέγκα του Βορρά, το κόμμα του Γκρίλο, τα Αδέλφια της Ιταλίας και η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι).


Ο ίδιος ο Ρέντσι, μετά την συντριπτική αυτή ήττα του, αναγκάστηκε να παραιτηθεί (όπως και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κάμερον είχε πράξει, όταν έχασε πλειοψηφικά το δημοψήφισμα για το Brexit).
Το επόμενο έτος, το 2017, είχαμε εξίσου σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις σε πολλές και σημαντικές χώρες της ΕΕ, των οποίων τα τελικά αποτελέσματα, αλλά και το μέγεθος της επιρροής των ευρωσκεπτικιστών σε αυτές, ανέμεναν πολλοί με αγωνιά (ιδίως οι Γερμανοί και η υπόδουλοι σε αυτήν γραφειοκράτες της ΕΕ).
Πρώτες ήταν οι βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία στις 16 Μαρτίου του 2017, στις οποίες δεύτερο βγήκε το κόμμα του ακροδεξιού Ουίλντερς, ενώ το δεξιό λαϊκό κόμμα του Ρούτε, το οποίο βγήκε πρώτο, το κατόρθωσε, μόνο όταν «παρίστησε» τον «σκληρό» στον Ερντογάν, και παράλληλα υιοθέτησε αρκετές από τις πολιτικές θέσεις του ακροδεξιού αντιπάλου του.
Ακολούθησαν οι Γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2017 (http://www.triklopodia.gr/__trashed/), οι οποίες έλαβαν χώρα στις 23 Απριλίου του 2017 (ο πρώτος γύρος, στον οποίο προκρίθηκαν ο δήθεν «ανεξάρτητος» υποψήφιος Μακρόν, καθώς και η ακροδεξιά Λεπέν) και στις 7 Μαΐου του 2017 (ο δεύτερος γύρος, όπου λόγω υπερπροβολής από όλα τα ΜΜΕ της χώρας, αλλά και καλύτερης ικανότητας επικοινωνίας, επικράτησε τελικά ο Μακρόν, ο «εκλεκτός» των τραπεζιτών και πρώην μέλος της «Goldman Sachs».
[Όμως τώρα, μετά τα βίαια αντιλαϊκά μέτρα που παίρνει ο Μακρόν, η δημοτικότητα του μειώθηκε στο ίδιο επίπεδο με την αντιδημοφιλία του προκατόχου του Ολάντ, σε συντομότατο χρονικό διάστημα, ενώ έχασε σε διάστημα μόλις λίγων μηνών και τις εκλογές στην Γερουσία, πάρα την πρότερη συντριπτική επικράτηση του στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας].
 Οι επόμενες σημαντικές εκλογές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη, ήταν οι βουλευτικές εκλογές στην Γερμανία, στις 24 Σεπτεμβρίου του 2017, στις οποίες υπήρξε ραγδαία πτώση των εκλογικών ποσοστών της Μέρκελ και των Σοσιαλδημοκρατών, ενώ παράλληλα, υπήρξε ραγδαία εκλογική άνοδος των ακροδεξιών της «Εναλλακτικής για την Γερμανία» (http://hellenicsunrise2.blogspot.gr/2017/10/blog-post.html, http://www.zougla.gr/kosmos/article/germania-entasi-sti-die8ni-ek8esi-vivliou-eksetias-tis-parousias-stelexon-tou-afd), στην τρίτη θέση στις εκλογές (με 13%).
[Τώρα συζητείται, η δημιουργία ενός πολιτικού συνασπισμού, γνωστού με το όνομα «Τζαμάικα», μεταξύ χριστιανοδημοκρατών, φιλελευθέρων και πράσινων, για την διακυβέρνηση της χώρας, αν και ένα σημαντικό ποσοστό του Γερμανικού πληθυσμού, επιθυμεί νέες εκλογές (http://www.liberal.gr/arthro/170345/epikairotita/2017/nees-ekloges-thelei-o-enas-stous-tesseris-germanous.html).


Το μόνο σίγουρο είναι, ότι λόγω της ραγδαίας ανόδου της ακροδεξιάς στην Γερμανία, ο πολιτικός λόγος στην χώρα αυτή, θα μετατοπιστεί προς τα δεξιά].
Στις βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία, στις 15 Οκτωβρίου του 2017, πρώτος βγήκε με σχεδόν 32%, ο δεξιός λαϊκιστής Κουρτς, ο οποίος όμως υιοθέτησε τις περισσότερες πολιτικές θέσεις του ακροδεξιού αντιπάλου του Στράσε, προκειμένου να καταλάβει την πρώτη θέση, ενώ ετοιμάζεται κατά πάσα πιθανότητα, να συγκυβερνήσει μαζί τους (http://www.nooz.gr/world/panigurizei-i-akrodeksia--stin-austria, http://www.cnn.gr/news/kosmos/story/101862/to-fantasma-toy-akrodexioy-gergk-xainter-planatai-pano-apo-tin-aystria, http://www.pronews.gr/kosmos/eyropaiki-enosi/639258_ti-simainei-i-niki-toy-skoyrts-stin-aystria-arhizei-kleisimo-ton).
Το δε ακροδεξιό κόμμα των Ελευθέρων, υπό την ηγεσία του Χανς Κρίστιαν Στράσε αυτή την φορά, σημείωσε στις βουλευτικές εκλογές τεράστια εκλογική άνοδο εφτά ποσοστιαίων μονάδων, φτάνοντας στο 26% των συνολικών ψήφων, ενώ μόνο οι ψήφοι του εξωτερικού, «έσωσαν» τους Σοσιαλδημοκράτες από την τρίτη θέση (http://www.naftemporiki.gr/story/1287388/austria-oristika-deuteroi-oi-sosialdimokrates-triti-i-akrodeksia).
Και η πιθανή πολιτική που θα ακολουθήσει σύμφωνα με τα λεγόμενα του ιδίου του Κουρτς, στην περίπτωση αυτή, θα είναι αντιισλαμική και εχθρική προς τους λαθρομετανάστες (για τους οποίους τα σύνορα και τα χρήματα της χώρας θα μείνουν εντελώς κλειστά) και την Τουρκιά (http://www.skai.gr/news/world/article/357711/kourts-kata-tis-edaxis-tis-tourkias-aurio-idia-politiki-sto-prosfugiko/).
Ταυτόχρονα, ο Κουρτς θέλει να συμμαχήσει (ή και να γίνει μέλος) του γνωστού συνασπισμού των χωρών του Βίζενγκραντ (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία-http://www.skai.gr/news/world/article/357202/austria-i-akrodexia-epidiokei-edaxi-tis-horas-stin-omada-tou-visegrad/, https://alophx.blogspot.gr/2017/09/blog-post_44.html), οι όποιες ακολουθούν όμοιες με αυτόν πολίτικες στα παραπάνω αναφερόμενα ζητήματα στην ΕΕ (αν και είναι ταυτόχρονα εχθρικές για τους Γερμανούς, ενώ οι Αυστριακοί ως τώρα δεν είναι).
Επίσης, θέλει να έχει άριστες σχέσεις και με το κράτος του Ισραήλ (http://www.zougla.gr/kosmos/article/afstria-poli-simantikos-o-agonas-kata-tou-antisimitismou).
[Όλες τις παραπάνω πολίτικες του Κουρτς, τις έχει προτείνει πρώτο, το κόμμα των Ελευθέρων του Στράσε, ο οποίος ζητά σημαντική πολιτική στροφή της χώρας σε πολλούς τομείς, αλλά και σημαντικά υπουργεία για το κόμμα του, αν είναι να συμμετάσχει στην νέα κυβέρνηση υπό τον Κουρτς (http://www.zougla.gr/kosmos/article/afstria-i-akrodeksi-zitoun-to-ipourgio-esoterikon, http://www.kathimerini.gr/931285/article/epikairothta/kosmos/aystria-oros-toy-fpoe-to-ypoyrgeio-eswterikwn)].
Στην Ισπανία, μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας (http://hellenicsunrise2.blogspot.gr/2017/10/blog-post_6.html), όπου επικράτησε το «ναι» παρά τις πιέσεις, η Ισπανία αποφάσισε την οριστική εφαρμογή του άρθρου 155 του ισπανικού συντάγματος, αίροντας την αυτονομία της, κάτι που, πιθανότατα, συνεπάγεται και την καθαίρεση του Πούτζντεμον και της κυβέρνησής του, με την παράλληλη προκήρυξη πρόωρων εκλογών σε αυτή (http://www.skai.gr/news/world/article/358016/nea-dripla-me-proeidopoiiseis-apo-ton-pouizdemon11/, http://www.triklopodia.gr/katalonia-dilosei-aneksartisia-ispania-anasteilei-autonomia/#, http://corfiatiko.blogspot.gr/2017/10/blog-post_588.html, http://www.zougla.gr/kosmos/article/katalonia-simfonia-gia-topikes-ekloges-ton-ianouario, http://www.iefimerida.gr/news/370861/ispania-o-rahoi-energopoiei-arthro-155-dialyei-tin-katalaniki-voyli-tha-prokiryxei, http://www.zougla.gr/kosmos/article/riksi-korifis-metaksi-madritis-varkelonis, https://www.pentapostagma.gr/2017/10/o-%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%b9%ce%ac%ce%bd%ce%bf-%cf%81%ce%b1%cf%87%cf%8c%ce%b9-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bd%cf%8e%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%b1-%ce%bc%ce%ad%cf%84%cf%81%ce%b1-%ce%b3%ce%b9.html).
Ο Πούτζντεμον από την πλευρά του, απειλεί σε μια τέτοια περίπτωση με άμεση ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, ενώ ίσως και να πιστεύει πως σε μια διεξαγωγή πιθανών πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην Καταλονία, υπό ένα καθεστώς πόλωσης, θα τους δώσει τον χαρακτήρα ενός νέου δημοψηφίσματος (που αυτή τη φορά δεν θα μπορεί να κηρυχθεί παράνομο), δίνοντας του παράλληλα περαιτέρω αύξηση της εκλογικής του δύναμης.
Στις βουλευτικές εκλογές στην Τσεχία (http://www.triklopodia.gr/%ce%b2%cf%8c%ce%bc%ce%b2%ce%b1-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%84%cf%83%ce%b5%cf%87%ce%af%ce%b1-%cf%8c%cf%87%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b5%cf%85%cf%81%cf%8e-%cf%84%ce%bf-85/#), στις 20 και 21 Οκτωβρίου του 2017, είχαμε την σαρωτική επικράτηση του ευρωσκεπτικιστή επιχειρηματία Μπάμπις (http://www.cnn.gr/news/kosmos/story/102646/tsexia-ekloges-nikitis-o-megistanas-antrei-mpampis), του «Τραμπ της Τσεχίας» (http://www.zougla.gr/kosmos/article/tsexia---ekloges-enas-mperlouskoni-stin-praga), ο οποίος αναμένεται να τηρήσει ιδιαίτερα σκληρή στάση έναντι της ΕΕ (http://www.iefimerida.gr/news/369881/antrei-mpampis-o-tsehos-tramp-poy-etoimazetai-na-analavei-tin-prothypoyrgia-tis-tsehias).
Σημαντική άνοδο αναμένεται να έχει (είχε) και το ακροδεξιό κόμμα του Τσεχο-Ιάπωνα επιχειρηματία Τόμιο Οκαμούρα στην χώρα αυτή (http://www.zougla.gr/kosmos/article/tsexiki-dimokratia-ekloges-enas-anemos-evroskeptikismou-stis-ox8es-tou-moldava, http://news247.gr/eidiseis/kosmos/ekloges-sthn-tsexia-prwtos-o-laikisths-eyrwskeptikisths-mpampis-deuterh-h-akrodeksia.4902031.html).
[Από τις βουλευτικές εκλογές στην Γερμανία, αλλά και τις Αυστριακές, και τις Τσέχικες, που ακολούθησαν, φαίνεται πως είχαμε, μετά το φαινομενικό «διάλλειμα της ακροδεξιάς ανόδου» (στις Ολλανδικές και Γαλλικές εκλογές), την εκ νέου άνοδο των ακροδεξιών και ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων, αλλά και την ταυτόχρονη είσοδο τους στις κυβερνήσεις των χωρών που εξελέγησαν].
Αντίστοιχα, στις βουλευτικές εκλογές στην Ιαπωνία στις 22 Οκτωβρίου 2017, επικράτησε σαρωτικά ο (σκληρός και) δεξιός λαϊκιστής-μιλιταριστής Σίνζο Άνμπε (http://www.liberal.gr/arthro/172455/epikairotita/2017/iaponia-etoimos-na-sarosei-o-Shinzo-Abe-stis-ekloges-tis-kuriakis.html, http://www.protothema.gr/world/article/724642/iaponia-kuriarhia-abe-o-makrovioteros-prothupourgos-stin-iaponiki-istoria/ ), ο οποίος σχεδιάζει να αλλάξει το σύνταγμα της Ιαπωνίας, και να το μετατρέψει από φιλειρηνικό σε αμιγώς στρατιωτικά επιθετικό (http://www.protagon.gr/epikairotita/44341483143-44341483143, https://alophx.blogspot.gr/2017/09/blog-post_43.html).


Την ίδια μέρα, στις ιδίως στις πλούσιες περιοχές της Λομβαρδίας και του Βένετο στην Βόρεια Ιταλία, επικράτησε σαρωτικά το «ναι» στα δημοψηφίσματα που πραγματοποιήθηκαν σε αυτές (http://www.zougla.gr/kosmos/article/iper-tis-aftonomias-psifisan-i-katiki-tou-veneto-ke-tis-lomvardias), για αυτονομία από την κεντρική Ιταλική κυβέρνηση (http://www.analyst.gr/2017/10/21/oikonomiko-xaos-sti-voreia-italia/), μετά από την μαζική υποστήριξη τους, από την ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά, αλλά και το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα του Γκρίλο.
[Στην ίδια την Ιταλία, μετά και την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου στην χώρα αυτή (http://www.huffingtonpost.gr/2017/10/12/italia--italia-kivernisi-gentiloni_n_18247248.html, http://www.huffingtonpost.gr/2017/10/12/diethnes-eklogikos-nomos-italia-egkrithike_n_18250904.html), είναι πιθανόν να πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές, στις οποίες αναμένεται να βγει πρώτος ο εκλογικός (και ακροδεξιός-ευρωσκεπτικιστικός) συνδυασμός της Φόρτσα Ιτάλια-Λέγκας του Βορρά-Αδελφών της Ιταλίας ή το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα του Γκρίλο (http://www.athina984.gr/2017/10/17/italia-symfonia-berlouskoni-salvini-gia-ton-ypopsifio-prothypourgo-tis-kentrodexias/).
Φυσικά, ένα τέτοιο αποτέλεσμα, δεν θα πρέπει να μας καθησυχάζει σαν χώρα.
Το πιθανότερο, είναι να επαναφέρει στον νου των Ιταλών, παλιές επεκτατικές και εθνικιστικές τους ιδέες στα Βαλκάνια, ενάντια στην Αλβανία, αλλά και στην χώρα μας, ιδέες που ήδη υλοποιούνται (https://hellasforce.com/2017/10/18/%ce%b1%cf%83%cf%85%ce%bc%ce%bc%ce%b5%cf%84%cf%81%ce%b5%cf%83-%ce%b1%cf%80%ce%b5%ce%b9%ce%bb%ce%b5%cf%83-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b1%ce%b4%ce%bf%cf%83/), και δεν θα πρέπει να μας φανεί παράξενο, αν κάποια στιγμή στο μέλλον, έχουμε ένα νέο «Όχι» σε έναν «νέο Ιταλό Μουσολίνι» (https://alophx.blogspot.gr/2017/09/cola-di-rienzo.html, https://alophx.blogspot.gr/2017/09/blog-post_28.html, https://alophx.blogspot.gr/2017/10/blog-post_50.html), ο οποίος θα προσπαθήσει να κάνει στην χώρα μας,  ότι δεν κατάφερε ο «αυθεντικός» Μουσολίνι (http://www.freepen.gr/2016/12/blog-post_495.html).
[Για περαιτέρω ομοιότητες της τότε εποχής με το σημερινή, μπορείτε να παρακολουθήσετε το ιδιαίτερα καλοξυρισμένο, και ως επί το πλείστον ιστορικά αξιόπιστο ντοκιμαντέρ του History Channel The World Wars στην απλή έκδοση του ή την ακόμα πιο ενδιαφέρουσα επεκταμένη έκδοση του (History Channel The World Wars Extended Edition)].
Στην χώρα μας, ο Τσίπρας, αναμένεται κατά κάποιους, να διοργανώσει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, μεταξύ Ιανουαρίου και Μάρτιου του 2018, προκειμένου να μην εισπράξει περαιτέρω πολιτικό κόστος για τυχόν νέα μέτρα που ζητηθούν (http://www.drachmoula.com/2017/10/2018_15.html).
Αλλά και ελπίζοντας πιθανώς να μην εξασφαλίσουν οι αντιπάλοι του, εκλογική αυτοδυναμία, και σε νέες επαναληπτικές εκλογές, λόγω πιθανής ακυβερνησίας, να του «ζητηθεί» να συγκυβερνήσει μαζί τους (http://www.liberal.gr/arthro/169568/politiki/2017/Foreign-Affairs-i-machi-epibiosis-tou-syriza-kai-to-risko-ton-prooron-eklogon-.html).
Βέβαια, αυτά είναι πλάνα, τα οποία είναι άγνωστο, αν θα καταφέρουν να ισχύσουν στην πράξη, αν βέβαια τελικά εφαρμοστούν.

Στην Μέση Ανατολή, μετά το κουρδικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία (http://www.triklopodia.gr/%cf%84%ce%b1-%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b1-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%88%ce%b7%cf%86%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd/) στις 25 Σεπτεμβρίου του 2017, υπήρξαν με εμπλοκή των Ρώσων (http://corfiatiko.blogspot.gr/2017/10/blog-post_700.html, http://www.pontos-news.gr/article/170263/koryfosi-tis-ypsilis-politikis-apo-ti-rosia) και των Ιρανών (http://www.defence-point.gr/news/diplomatia-vaterlo-gia-tis-ipa-me-epikentro-tous-kourdous), αρκετές «επιπλοκές» στους Κούρδους του Ιράκ (http://hellenicsunrise2.blogspot.gr/2017/10/blog-post_19.html)].


Οι οποίες όμως, μπορούν να «διορθωθούν» (https://www.pentapostagma.gr/2017/10/%ce%b5%ce%ba%cf%84%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%bf-%ce%ad%cf%80%ce%b5%cf%83%ce%b5-%ce%b7-%cf%80%cf%81%cf%89%cf%84%ce%b5%cf%8d%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-isis-%cf%81%ce%ac%ce%ba%ce%b1-%ce%ba.html, http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2017/10/blog-post_652.html, http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2017/10/blog-post_445.html), αν ΗΠΑ και Ισραήλ, κρίνουν ότι θα πρέπει να στηρίξουν περαιτέρω τους (σύμμαχους σε αυτούς) Κούρδους (http://mignatiou.com/2017/10/ti-simeni-i-entoli-tis-ouasigkton-gia-to-kirkouk-giati-den-teliosan-i-kourdi-tou-irak-gia-tis-ipa/, https://www.pentapostagma.gr/2017/10/%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b5%ce%bc%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%ad%ce%b3%ce%b5%cf%81%cf%83%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b4%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ac%ce%bd-%ce%b1%ce%b3%cf%81%ce%b9%ce%b5.html), παρά την έως τώρα δυσμενή κατάσταση, στην οποία αυτοί έχουν περιέλθει, λόγω και των έντονων εσωτερικών διαμαχών μεταξύ τους (http://www.zougla.gr/kosmos/article/i-amerikani-egatalipoun-tous-kourdous, http://www.drachmoula.com/2017/10/blog-post_75.html, http://www.defence-point.gr/news/orgi-sto-kogkreso-gia-tin-epithesi-irakinon-stous-kourdous-vid, http://www.triklopodia.gr/epiloges-exoun-kourdoi-meta-apeleutherosi-rakkas/).
Τέλος, ο Αμερικάνος πρόεδρος Τραμπ, σχεδιάζει να εξολοθρεύσει πλήρως τα εναπομείναντα μέλη του «Άξονα του κακού» του Μπους.
Αυτός περιλάμβανε το Ιράν, το Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν, την Συρία του Άσαντ, την Λιβύη του Καντάφι, τον Λίβανο υπό την επιρροή της Συρίας, την Υεμένη, την Σομαλία, το Σουδάν, το Αφγανιστάν των Ταλιμπάν, αλλά και την Βόρεια Κορέα (http://www.triklopodia.gr/dromos-pros-pagkosmio-polemo-apokalifthike-kina-etoimazei-anaptiksei-strato-enantia-voreia-korea/#).


Από αυτούς έμειναν ως τώρα το Ιράν, καθώς και η Βόρεια Κορέα.
[Θεωρητικά φυσικά, μιας και στον Λίβανο, ουσιαστικά κυριαρχεί η φιλοιρανική Χεσμπολάχ, στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν επανακάμπτουν, στην Υεμένη, παράς τον εμφύλιο και την εισβολή των Σαουδαράβων, φαίνεται να επικρατούν οι φιλοιιρανοί σιίτες αντάρτες Χούτι, το Ιράκ το ελέγχουν οι φιλοιρανοί σιίτες, ενώ στην Λιβύη, φαίνεται πως θα επικρατήσει ο στρατηγός Χάφταρ, ο «νέος Καντάφι» (http://www.triklopodia.gr/%ce%b7-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%83-%ce%bb%ce%b9%ce%b2%cf%85%ce%b7%cf%83-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b9%ce%b4%cf%81%cf%85%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%83/), ο οποίος  «ερωτοτροπεί» πολύ έντονα, τώρα τελευταία, με την Μόσχα (http://www.huffingtonpost.gr/2017/04/10/eidhseis-diethnes-halipha-haftar-o-an8rwpos-pou-h-rwsia-8elei-sth-livyh_n_15919478.html, https://www.pentapostagma.gr/2017/10/%CE%B5%CE%BA%CF%84%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%BF-%CF%84%CF%8D%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%AD%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BB%CE%B9%CE%B2%CF%8D%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9.html).
Ίσως μάλιστα και να προστέθηκε ένας νέος εχθρός για τις ΗΠΑ, η Τουρκιά υπό την αμετροεπή ηγεσία του ισλαμοφασίστα Ταγίπ Ερντογάν (http://www.defence-point.gr/news/washington-times-prepi-na-sosoume-to-nato-apo-tin-tourkia, http://www.defence-point.gr/news/me-ti-dialysi-tis-essd-ipa-ke-tourkia-eginan-stratigiki-antagonistes, http://www.defence-point.gr/news/i-epistrofi-kemaliston-stin-exousia-me-ton-erntogan-ine-efikti, https://slpress.gr/diethni/symmachei-me-kemalistes-kai-dialyei-to-komma-tou/)].


Φυσικά, με την μέχρι τώρα διαμορφωθείσα γεωπολιτική κατάσταση, είναι πολύ αμφίβολο το τι θα καταφέρει, ακόμα και αν επιτεθεί στο Ιράν, σε συνεργασία ή μη με το Ισραήλ (http://hellenicsunrise2.blogspot.gr/2017/10/blog-post_80.html).
Ποια θα είναι άραγε η τελική κατάληξη όλων των εκλογικών αναμετρήσεων που έγιναν ή αναμένεται να γίνουν στην Ευρώπη; Θα διαλυθεί τελικά η ΕΕ από την ραγδαία άνοδο των ευρωσκεπτικιστών, θα διαμελιστεί (μέσω της «φόρμουλας» της ΕΕ των «πολλών ταχυτήτων») ή θα συνεχίσει «κουτσαίνοντας» την ως τώρα «πορεία» της;
Άγνωστο, αλλά «μείνατε στους δέκτες σας», μιας και αναμένονται νέες συνταρακτικές πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, οι οποίες ενδέχεται να μην επηρεάσουν μόνο το μέλλον της Ηπείρου μας, αλλά ακόμα και ολόκληρου του κόσμου.


 

 

 


 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου